Home / Mekketips / strømkurs

Kobling av ekstra strømkurs til GPS og varmehåndtak

Hvordan får jeg en egen strømkurs som slår seg automatisk av når tenningen ikke er på?

Følgende koblingsløsning har jeg hatt god erfaring med på flere sykler. Du får da en uavhengig strømkurs med eget rele og sikring. Strømmen brytes automatisk når tenningen er av, og det eksisterende ledningsnettet belastes ikke. Du unngår også at batteriet er tomt hvis du er glemsk eller en eller annen motorinteressert drittunge klår på bryteren mens sykkelen står parkert...

Du trenger:

Enkelt lysrele fra f.eks www.biltema.no, https://bilxtra.no/ etc.

Kabelsko passende ditt batteri.

Kabelsko til jordingskrue på rammen.

Kabelsko med forgrening til 12v + på coilen

Sikringsholder med f.eks 3-5 ampere sikring

Ledninger, f.eks 0,75mm2 svart to-leder kabel

Strips, krympestrømpe og elektrotape etter behov

Kabelbelskotang

Varmehåndtak etter ønske, vist her er "Oxford Hot Grips".

Det viktigste her er å koble releet riktig:

Koblingskjemaet er tegnet på utsiden av releet og alle koblingspunktene er nummerert og er lik for alle releer av denne type uansett fabrikat:

Punkt 30 skal til (+) pluss-polen på batteriet (rød).

Punkt 87 skal til 12v (+) pluss på GPS/ varmehåndtak med sikringsholder i mellom.

Punkt 85 skal til (- ) polen på batteriet (svart) eller til en jordingskrue i rammen.

Punkt 86 skal til 12v + for styrestrøm av releet, f.eks lavvolt siden av coilen, baklyset eller annet som bare er på når motoren går.

Jeg har plassert releet under setet sammen med masse annet elektro stæsj.

Nest nederst til høyre: Det nye releet med fire lyse kabelsko.

Nederst til venstre: Minus polen til batteriet (85) og rett over sikringsholderen (mellom 87 og varme/GPS).

I midten øverst: + polen på batteriet (30).

Styrestrøm fra coilen (86) og kalbelsko med forgrening.

Jordingssskruen på coilen kobles til 12v (-) minus på varmehåndtak/ GPS

Hvordan fungerer dette egentlig?

Når det er strøm på coilen så aktiveres spolen inne i releet for punkt 85 og 86. Denne spolen klapper sammen en bryter (høres et klikk) sånn at det blir forbindelse mellom punkt 30 og 87, som gir strøm videre til forbrukeren f.eks en GPS. Når strømmen til coilen (tenningen) er av, brytes forbindelsen og strømforbrukeren slås av.

Monterings tips:

Jeg har koblet sammen ledningene for GPSen og varmehåndtakene for å ikke få for mye ledningskaos. Bruk enten kabelskjøtestykke eller lodd ledningene sammen og trekk krympestrømpe over (best).

Hvis du kobler styrestrømmen (86) til feil ledning på coilen så vil du få merkelig pulserende strøm i takt med turtallet. Du merker det ved at releet høres ut som en hakkespett (av/på masse ganger). På nyere Yamaha har "feil ledning" på coilen mindre kabelsko enn den andre sånn at en standard kabelsko ikke passer (ganske smarte de Yamaha gutta..).

Hvis du vil bruke et annet punkt for styrestrøm til releet, så prøv med et voltmeter mellom rammen og strømførende punkt og sjekk at strømmen er stabil og har 12-14v spenning mens motoren går.

Hvordan vet jeg hvor stor sikring jeg skal ha?

Sjekk i manualen for varmehåndtakene dine hvor mye effekt de forbruker (watt).

For eksempel slik: 58watt/12volt=4,8 Ampere (lav spenning på batteriet)

58watt/14volt= 4,15 Ampere (fulladet batteri)

Altså må jeg ha minimum 5 Ampere sikring.

Forbruket for GPSen er veldig lavt, men det er vanlig med en 3 Ampere sikring for denne. Har du varmehåndtakene på samme kurs må du muligens gå opp en størrelse på sikringen.

Metoden kan også brukes for montering av ekstralys eller andre ekstragreier som bruker strøm.

Kommentar til montering av "Oxford Hot Grips" varmehåndtak som vist.

Link til produsent:

https://www.oxfordproducts.com/

Monteringsanvisning følger med på engelsk.

Varmehåndtakene har en ganske smart elektronisk styrings boks som sjekker tilført spenning og regulerer varmen. Jeg har som vane å funksjonteste håndtakene mot en batterilader før jeg limer fast (mye lettere å fikse ting før limet har tørka). Det funker ikke for Oxford'en da elektronikken slår seg av hvis den mistenker at det er ujevn strøm, eller at den er koblet på en eller annen regulert krets som f.eks en batterilader. Den slår seg også av automatisk ved spenning under 11,5 volt. Er det skikkelig kaldt så er kanskje ikke 11,5 volt nok til å få startet. Så det er nok lurt å ha med releet som vist her uansett. Da er du sikker på at de ikke står på og suger strøm når du har parkert. :-)

Ehh, forresten vær forsiktig å ikke søle med limet på høyre side sånn at du limer fast gasshåndtaket. Vri håndtaket noen ganger mens limet tørker..

www.Snellingen.no har spesiallim for liming av varmeholker. Det følger også med en tube i Oxford pakka. Det er av type "superlim" som stivner veldig fort, så sørg for å sette holkene i riktig posisjon med en gang.

Det er fantastisk å ha gode og varme fingre når man er ute og kjører. Det øker både komforten og sikkerheten.  Lykke til med kobleriet...

Geir

Kommentarer

Lim for varmehåndtak

Da har jeg montert nye varmehåndtak. Denne gang brukte jeg epoxy lim tilsvarende Araldit Rapid. Den er mere tyktflytende enn super lim, men er sterkere. Ett nyttig triks er å slå på varmen i håndtakene mens epoxyen tørker. Da herder limfugen fortere og blir sterkere.

Araldit Rapid:

http://www.lindberg-lund.no/website.aspx?displayid=67455

Biltema hurtig Epoxy:

http://www.biltema.no/no/Bygg/Kjemikalier/Epoksylim/Hurtigepoksy/

Lim til varmeholker

Svar fra Geir:

Når du kjøper varmeholkene så følger det med eget lim. Det er imidlertid nesten identisk med vanlig superlim (cyanakrylat lim). Det funker fint og tørker fort. Vær forsiktig å ikke ta på for mye, for da limer du fast gassrullen.... Vri håndtaket rundt noen ganger mens det tørker. Jeg pleier også å skru på varmen mens det tørker. Spesiallimet får du også fra www.snellingen.no

Superlim:

http://www.ibwahlstrom.se/epages/IBWAHLSTROM.sf/sv_SE/?ObjectPath=/Shops/IBWAHLSTROM/Products/241190

Lim?

Hei Geir, veldig flott å lese så gode mekketips som dine. Jeg lurer på hva slags lim du har brukt for å feste varmeholkene? Jeg har Daytona, som jeg bare har trekt over med trykkluft og litt tape under. Den sitter bomfast på venstre side, men gasshåndtaket sklir så fort jeg slår dem på, noe som bare har blitt verre, slik at jeg ikke kan ha jevn fart uten å klemme skikkelig til og vri det tilbake hele tiden.
:)

Du må logge inn for å skrive en kommentar.