Home / Mekketips / bremsepedal

Bremsepedaltilpassing for cross støvel

Det er vanskelig å bremse med de nye stive cross støvlene mine. Pedalen er i veien hele tiden. Hva kan gjøres?

Løsningen er å justere pedalen litt nedover siden man ikke kan vippe med ankelen med stive støvler. Men stangen til bremsesylinderen kan bare justeres noen få millimeter. Løsningen er å gjøre den litt kortere, og dermed tippe pedalen litt mere nedover.

Justeringen til bremsepedalen består av følgende deler:

Gjengestang til bremsesylinderen

Justeringsmutter

Kontramutter

Svingeledd

Låsepinne

Siden avstanden fra bremsearmsakselen til pedalen og til sylinderen er i forholdet 5:1, så vil en millimeter kortere stang gi fem millimeter lavere posisjon på pedalen. Ved å ta av kontramutteren har man mulighet til å gjøre gjengestangen 5 mm kortere. Dette gjør posisjonen til bremsepedalen 25mm lavere. Dette er akkurat passe for kjøring med cross støvel.

Ta av låsepinnen, begge justeringsmuterene og svingeleddet.

Svingeleddet er der for at bremsestempelet skal gå rett opp og ned uavhengig av vinkelen på pedalen.

La den øverste mutteren stå på for å beskytte gummipakningene

Kutt så gjengestangen noen millimeter kortere med en vinkelsliper, kappeskive på drill eller med baufil. Hvis du bruker vinkelsliper, så må du passe på at det ikke blir for varmt ved å bare kutte noen få sekunder om gangen. Ellers så kan gummipakningen ødelegges av varmen. Når du monterer delene sammen brukes ikke kontramutteren. Bruk i stedet skruelåsing på den gjenværende mutteren, f.eks Loctite 243. Husk også å la det være litt slark og klaring mellom justeringen og bremsearmen sånn at bremsene ikke subber mens du kjører.

Resultatet ble sånn:

Nå har støvelen helt perfekt vinkel for bremsing på grustur.

Vi sees!

Geir

Comments

Log in to comment.