Home / Forum / Vinterkjøring

Tips for vinterkjøring

Vinterkjøring er gøy! kjøreteknikken er omtrent som for rufsete grusveier. Hva gjør jeg for at sykkelen og jeg skal overleve vinteren?

Det går fint an å kjøre hele året, men man må ta sine forholdsregler. Etter mere enn femten års vinterkjøring har jeg kommet fram til følgende:

Gode dekk er en forutsetning. Min favoritt er Trelleborg T644 Army Special  "huspigg" (lovlige pigger for vei). Mitas Sport Extreme XT644 er samme dekk. Det er ett av de få dekkene med ekte vintergummi og pigg som har gode egenskaper både på snø og baalt. NB: Dekket har gått ut av produksjon i 17" og 18", men finnes fremdeles i 21". Erstatnings dekk med myk Silica gummi finnes, men med de har tettere mønster enn 644-dekket.  Crossdekk med laaange pigger er ikke egnet (eller lovlig) for kjøring på vei. Dekkene fåes hos f.eks www.snellingen.no Kjør gjerne med lavere lufttrykk om vinteren. Dekket får da bedre anlegg mot underlaget, og slitasjen fordeles på flere pigger, ikke bare de i midten av dekket.  Passende dekk trykk er 1,0-1,7 bar avhengig av vekt og sykkeltype. Det blir litt vinglete på asfalt i 100 sonen, men dekket sitter godt.

Hvis du vil eksperimentere litt med å pigge selv så finnes det innskrubare pigger fra http://best-grip.no/ eller http://www.best-grip.se/ som kan kjøpes fra http://www.felleskjøpet.no/

Varmehåndtak (holker) er også et "must". Du kan kjøpe dem som ferdig sett, eller lage selv etter anvisningene i "Mekketips" http://www.otc-mc.org/nor/Mekketips/Kald. Fordelen med å lage selv er at du beholder original holkene, noe som oftest gir bedre grep enn et ferdig sett som gjerne er litt tjukkere.

Ferdige sett med (Oxford) varmehåndtak får du hos de fleste MC forhandlere, eller en enklere versjon i fra www.biltema.no 

 

Passende varme film har 15-20 watt effekt på hver side fra f.eks  https://duells.no/

MC votter er også et godt tips. Selv rimelige votter er mye varmere enn hansker til over tusen kroner. Bike Wear har rimelige skinnvotter som har godt grep og god isolasjon.

Cordura eller Goretex dress er også en forutsetning. Selv bruker jeg superundertøy og fleecedress under på kalde dager. Husk også å impregnere dressen med egen Goretex spray eller teltimpregnering (ja det funker). På buksa fra kneet og ned bruker jeg skinnbalsam som gir en slags "oil skin" effekt som er helt vanntett og smussavisende. Du kan også bruke art.nr 36-4525 (lærpleie) fra http://www.biltema.no/ . Et lite tilleggstips. For oss gutta er jo ehh.. "familiejuvelene" bare centimeter unna bensintanken som inneholder bensin med minusgrader. Odlo og Brynje har vindtruser med ekstra isolasjon foran...

Synlighet: Vinteren i Norge er mørk til tider, og bilførerne er kanskje ikke så vant til å ha to-hjulinger rundt seg da. Bruk gjerne jakke i klare farger, eller trekk en refleksvest utenpå jakken. Jeg bruker denne jakken fra Bullfighter Norge som har den skarpeste fargen jeg kunne finne: http://bullfighter.no/

Helhjelm med dobbelt visir (evt. med varmetråder): Trengs for å unngå dugg. Varmen fra pusten din og den kalde luften utenfor gir lett dugg på visiret. Du kan enten lage selv som vist i "Mekketips" http://www.otc-mc.org/nor/Mekketips/Visir eller lime på et ekstra lag på innsiden f.eks fra Fog City

https://www.webbikeworld.com/fog-city-vs-progrip-helmet-anti-fog-visor-inserts/

som også kan kjøpes i mange MC-butikker. Et alternativ er også å legge inn varmetråder i visiret. Det er hverken dyrt eller vanskelig, men krever at du er kjent med litt kobling og lodding.: http://www.otc-mc.org/nor/Mekketips/varmetraader

 

antidugg spray hjelper også for å få klar sikt. Jeg bruker det både på utsiden og innsiden av visiret:

Enkelte sprayprodukter inneholder løsemidler som kan gi matt overflate på plasten i visiret. Prøv på et lite hjørne først, og tørk av overflødig væske med tørr klut eller papir.

 

Ansiktsmaske: Hvis du foretrekker å bruke crosshjelmen også på vinteren, så trenger du en skikkelig hette eller maske med vindbeskyttende innlegg, for ikke å få frostskader i ansiktet. http://www.bullfighter.no/

 

Ballaklava hette: er kjekt å ha under hjelmen hver dag hele året. Bruk gjerne bomulls hette om sommeren og fleece/ "windproof" stoff om vinteren. Du får det rent og varmt inne i hjelmen hver dag. Også er det bare å slenge den i vaskemaskinen når den er svett og klam. Flere typer hetter fåes hos de fleste MC forhandlere eller i fra  http://www.biltema.no

 

Nakkekrage: er også smart for å unngå trekk i halsen og nakken. Selv bruker jeg utstyr fra Comfort Cruiser som er utviklet av norske motorsykkelentusiaster. Den gir også lavere støynivå i hjelmen. Du kan kjøpe den direkte fra Ingeniør Karl Willie som har utviklet den på tlf: 90660621.

Fremdeles ikke varm nok? Løsninger finnes! Hånd og Tåvarmere selges hos http://www.clasohlson.no/ og i flere sportsbutikker

 

Gebring 12 volt varmeklær: litt dyrt og omstendelig å få på seg men veldig effektivt. Kjør så lenge du vil, varmt hele tida.

http://www.mc2k.no/

For de av oss som kjører hele året og ikke er så veldig lange i beina, kan det være en utfordring å få sparke godt i fra ved oppstart på speilblankt føre. Piggdekkene sitter bra nok de, men adventure/cross støvler har ganske hard såle. Noen innskrudde Best Grip pigger i tuppen av støvlene gjør susen sånn at du ikke mister grep og balansen ved oppstart. Ved å ha piggene bare i tuppen så beholder du også gulvbelegget i gangen hjemme.

Ising i forgasseren (for deg som har klassisk sykkel): Kan være et problem ved kjøring i høyden, i fuktig vær og i minusgrader. Jeg har løst problemet ved å varmeisolere forgasseren med gummi, installere forvarmerslange og sette i større forgasserdyser som beskrevet i "Mekketips". På motorer med bensininnsprøytning er ising som regel ikke noe problem, da luftsensoren gir automatisk beskjed om å justere til fetere bensinblanding når det er kaldt.

http://www.otc-mc.org/nor/Mekketips/Varmeisolering

http://www.otc-mc.org/nor/Mekketips/Dynojet

Korrosjon: Er en kjent fiende om vinteren. På skliplaten under har jeg byttet ut skruene med rustfrie. Lenkarmer og svingarm fikk også et tynt lag Tectyl 506 el.lign på undersiden. WD 40 kan du spraye nesten overallt på sykkelen, og fungerer også som et effektivt vaskemiddel. I skikkelig søle vær når saltbilen nettopp har kjørt, så lar jeg sykkelen stå. Sikten er også svært dårlig på slike dager. Jeg bruker høytrykksspyler med voks for å få av saltet, men da må sykkelen stå i oppvarmet garasje etterpå for å tørke. Spyl ikke direkte på hjullagrene eller speedometerdrevet da vann kan komme inn der. På de Yamaha'ene jeg har brukt på vinteren, har rust ikke vært noe problem bortsett fra at noen av eikeniplene i bakhjulet satt seg fast.

Skruer: Kan lett sette seg fast når de begynner å korrodere. Det lønner seg å ta på litt fett på utsatte skruer sånn at du får dem løs til våren. NB: Bruk kun varmebestandig fett som f.eks Biltemas kobberpasta (Tube 100 g art. nr. 36-1800) rundt bremsekalipere og hjulbolter. Ellers så risikerer du at varmen fra bremsene (kan bli flere hundre grader) får fettet til å renne ned på klosser og skiver = null brems!

NB: Rustfrie skruer ha ett beskyttende lag hvis de brukes i aluminium. Aluminiumen er mindre edelt enn de kromholdige materialene i en rustfri skrue. Aluminiumen vil derfor ruste først. Korrosjon i aluminium ser ofte ut som et hvitt pulver på gjengene= faretegn. Ta på kobberpasta med en gang, så slipper du f.eks å skifte et helt aluminiumsdeksel i stedet for bare en liten skrue... Rustfrie skruer mot vanlig stål derimot går stort sett greit. Du kjenner igjen en rustfri skrue ved at den ikke er magnetisk eller er typisk merket "A2" eller "A4" på skruehodet. Husk også at rustfrie skruer skal ha noe lavere tiltrekkingsmoment ettersom gjengene slites lettere.

Kjedet: Vanlig kjedespray kan lett bli for tykk når det er kaldt. Girolje eller sagkjedeolje funker også bra. De trenger lettere inn i leddene på kjedet i kulda. Biltemas "chain lube" er faktisk også litt tynnere og vintervennlig enn typisk "extreme" spray beregnet for RR-sykler på sommerføre.

Olje: Jeg bruker helsyntetisk SAE 5-30 olje om vinteren (SAE 10-40 om sommeren). Det gir lettere kaldstart og jevnere gange når motoren er kald. Bruk bare motorsykkelolje, ellers så risikerer du at clutchen ikke fungerer skikkelig.

Batteri: Motorsykkelbatterier er ikke akkurat overdimensjonert. Sørg for å vedlikeholdslade regelmessig. Bruk MC lader, ikke en stor billader da batteriet i verste fall kan ødelegges hvis ladestrømmenren er for høy. Den skal være ca 10% av batteriets størrelse, dvs 10 Amperetimer batteri skal ha 1 Ampere ladestrøm. www.sonnak.com eller www.clasohlson.com har gode C-tek ladere som fungerer både til MC og bil.

Hvis batteriet er litt slapt om høsten, er det lurt å bytte før vinteren. EXIDE TECHNOLOGIES i Oslo har kvalitets batterier til "Biltema priser" på http://www.sonnak.com/ Et gelebatteri er vedlikeholdsfritt og væsken som fylles på blir til gele etter første fylling. Det skal dermed ikke etterfylles med vann. Geleen gjør at det heller ikke er noe risiko for lekkasje ved eventuell velt. Du får et 4-10 amperetimer MC-batteri for noen hundre kroner. Det er Ikkeno vits i å bli stående på en øde vei med gammelt batteri da...

En Irridium plugg krever mindre spenning for å gi gnist, og gir dermed også lettere kaldstart. Den er noe dyrere enn en vanlig plugg, men varer lenger. Dessuten har man bare en sylinder så blir det jo ikke så dyrt. http://www.densoiridium.com/

Kjøreteknikk på snø er omtrent som på rufsete grus. Er det veldig glatt kan du naturlig nok ikke legge deg over så brått i svingene og må beregne deg lenger bremselengde. http://www.snellingen.no og http://www.thumpertalk.com/ har noen kjøretekniske tips. De er skrevet for cross men funker på grus og snø også.

Vedlikehold: Følgende komponenter trenger økt ettersyn og vedlikehold ved vinterkjøring:

  • Oljeskift
  • Hjullager
  • Kjede og drev.
  • Svingarmslager 
  • Styrehodelager

 

For prevantivt vedlikehold bør du sjekke disse hvert år. Et lite hjullager koster ikke så mye hvis du fikser selv. Tips: Det gamle lageret kan brukes som anslag for evt. hammer for å få det på plass.

 

 

Akkurat som med bil må man kjøre mykere om vinteren. Det er også litt tilvenning å kjøre med piggdekk på asfalt. Hold deg unna vegmerkingen, de er veldig glatte selv med pigg! Er det skikkelig dype hjulspor og store klumper som faller av fra lastebilene, ja da bør du kanskje vurdere å la sykkelen stå. Derimot å stå opp tidlig på lørdagsmorgenen og kjøre på ubrøytet nysnø på veier uten trafikk, ja DET er kuult det....

Her er noen gærne svensker ute på tur i snøen:

 http://www.youtube.com/watch?v=--mXb9liJbE

God tur!

Hilsen Geir Juklestad

PS: Legg gjerne inn kommentarer og dine egne erfaringer her:

http://www.otc-mc.org/nor/forum/generelt/vinterkjoering