Home / Mekketips / Dynojet

Montering av Dynojet forgasser sett

Vil du ha kjappere gassrespons på sykkelen din? Da trenger du kanskje et Dynojet sett til forgasseren?

I takt med beintøffe avgasskrav ( Euro 3 og 4), så er det enkelte offroadere som oppleves som litt slappe eller ujevne i gassresponsen. Årsaken kan rett og slett være at forgasseren er tynt helt ned for å gå så magert som mulig. Dermed så får den for lite "mat". En løsning på dette kan være å installere et Dynojet sett:

http://www.dynojet.co.uk/jetkits/index.htm

Eller fra JD jetting i USA avhengig av din sykkel modell:

http://www.jdjetting.com/

Virkemåten for en to-trinns forgasser er som vist under (på tysk).

http://www.xt600.de/xt_werkstatt/+special/-special-vergaser/vergaser.htm

Primærforgasser, wirestyrt (venstre forgasserkammer):

Større hoveddyse (pos. 36) kan bores med spesialbor (medfølger), men det anbefales å bytte til større originaldyse (koster lite).

Ny mere konisk nåledyse (pos. 47)

Sekundærforgasser, vakumstyrt (høyre forgasserkammer)

Ny mere konisk nåledyse (pos. 48)

Større volum i vakumklokken (pos. 34 med mellomlagsring) gir høyere dyseløft.

Større åpning i luftekanal til vakumklokke (pos. 23 bores med 5mm bor) gir raskere gassrespons.

Installasjonsforklaringen fra Dynojet er på tysk og ikke så veldig detaljert. I en kombinasjon av kveldsmørk garasje og noe utydelig trykk på den medfølgende "exploded view" tegningen, så tok jeg feil av høyre og venstre for de to lange nåledysene (dusennadel). De er til forveklsling like, men den ene er mere konisk enn den andre. Resultatet var "kenguru gass" og et bensinforbruk som en gammel Volvo (1 liter på mila). Jeg måtte derfor gjøre hele F#¤%& dyseoperasjonen på nytt...

Demonteringen av forgasseren er litt plundrete. Gummi mansjettene mot motoren og luftfilteret må løsnes og slanger og wirer tas av. Bakrammen løsnes så og vippes bakover. Siden kan forgasseren vippes 90 grader og lirkes ut.

Men, hvis du nøyer deg kun med å bytte nåledysen på primærforgasseren, så finnes det en enklere metode.

Nødvendig verktøy: Bøybar gripearm (19-2242), Inspeksjonslampe (20-335) m/magnet og Inspeksjonsspeil, leddet (20-330) fra f.eks. verktøyavdelingen på Biltema (artikkel nr. i parantes).

(Originaldyser= sølvfargede, Dynojet= messingfarget)

Ta av lokket på venstre forgasserkammer, skru så løs vippearmen over forgasserstempelet (pos 25)

Bruk inspeksjonslykten/gripearmen til å fiske opp skruene på toppen av forgasserstempelet.

Du kan nå få tak i nåledysen med den fleksible gripearmen.

Sett så i den nye dysen, og skru sammen. Husk å ikke skru små forgasserskruer for hardt.

Når alt er tilbake på plass kan det hende at tomgangsturtallet er litt høyt pga. den større dysen. Bruk inspeksjonspeilet til å sjekke og evt. justere tomgangsdysen ( pos. 50). En skralle med skrutrekkebits kommer til justeringsskruen fra undersiden mellom forgasseren og gummimansjetten.

Denne operasjonen tar mindre enn en time mot flere timer for full dysebytting. Bytting av dyser, modifisering av luftfilter og Irridium pluggen (vist i mekketips tidligere) gjør nå at min 2004 modell TTR600 starter lettere og går mye bedere nå enn da den var ny (utrolig men sant). Ved aktiv kjøring har bensinforbruket økt fra 0,5 til 0,6 l/mil. De ekstra hestene må jo tross alt komme ett steds i fra...